AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić putuje sutra u zvaničnu posetu Republici Severnoj Makedoniji, gde će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima i potpisati više sporazuma o saradnji.

Brnabić je u intervjuu za TV Pink potvrdila da će zvanična poseta početi na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce, gde će sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom otvoriti integrisani granični prelaz.

- Dogovor je da 26. avgusta otvorimo taj jednošalterski, zajednički granični prelaz koji će omogućiti, pre svega, da imamo brži prelaz granica za teretne kamione, za transport, kako bi dali još jedan signal da ohrabrimo regionalnu trgovinu i robnu razmenu – rekla je Brnabić.

Kako dodaje, tada će biti potpisano uzajamno priznavanje tih sertifikovanih, autorizovanih, ekonomskih operatera, što su, kako kaže, kompanije koje su sertifikovane da lakše prelaze granicu zato što su pre toga prošle sve carinske procedure.

Nakon otvaranja graničnog prelaza Brnabić ide u zvaničnu posetu Skoplju. Premijer Severne Makedonije zatražio je od Srbije pomoć u sprovođenju digitalizacije, a isto to zatražila je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: TvPink Printscreen

- Poslednje što se desilo je da su nas kontaktirali iz Vlade Crne Gore za sličnu podršku u digitalizaciji državne uprave, pre svega, a Republika Srpska je u digitalizaciji celog obrazovnog Sistema. Mislim da je za građane Srbije važno da kažem da smo mi na osnovu toga sada počeli da pravimo jedan poseban program koji se zove “Srbija digitalizuje” – kaže Brnabić i dodaje:

Taj program će biti deo portfolija našeg Ministarstva spoljnih poslova, gde ćemo mi u okviru tog programa staviti platformu “Srbija digitalizuje”, zemlje će moći to da biraju, mi ćemo njima pružati tehničku podršku, za koju ćemo tačno reći koliko košta, jer, na kraju krajeva, znanje jeste najskuplje.

Brnabić navodi da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu u oblasti IT tehnologije.

- Mi se time nećemo zadovoljiti. Ja mislim da Srbija ima potencijal da postane jedan od lidera u Evropi – ističe premijerka.

Foto: TvPink Printscreen

Upitana šta očekuje od posete slovenačkog premijera Marjana Šareca Beogradu, 27. avgusta, Brnabić je rekla da Srbija ima jako dobru saradnju sa Slovenijom i da očekuje da se na predstojećem susretu dogovori naredna zajednička sednica vlada dve zemlje.

- Nadam se još bližoj i jačoj i političkoj saradnji, a samim tim i novim zajedničkim ekonomskim projektima - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

'